Team Nora

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /var/www/fs3/38/teamnora/public_html/includes/menu.inc).

Jokainen tekee elämästään sellaisen missä parhaiten itse viihtyy

Vuosi on lähtenyt käyntiin reippaasti, kuljen almanakka kourassa, jotta muistan olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Teen viikko suunnitelmat etukäteen kaikille treeneille ja pidän myös huolta että, lapselleni jää aikaa ja kotona säilyy rauhallinen tunnelma.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aamuaerobiset suoritetaan kukon kiekasun aikaan ja illat meinaa helposti venyä myöhäselle. Unesta en kuitenkaan tingi, koska lepo ja uni on kaiken a ja o.. väsyneenä ei jaksa treenata täydellä teholla, ei pysty keskittymään ja kehitys takkuilee ja kaikenlisäksi lihashan kasvaa levossa :) Onneksi omaan hyvät unen lahjat.

Olen erittäin kiitollinen valmentajalleni Jarmo ”Jamppa” Mäkelälle, joka suunnittelee kaiken valmiiksi.. Jamppa toteaakin usein, jos jotain ääneen tulen miettineeksi ” älä sä siitä huoli, se on mun juttu miettiä, keskity tekemiseen ” Ja juuri näin se pitää ollakki, luottamus valmentajaan pitää olla 110% ja kaikki mitä tehdään on perusteltua Tämä on ”team work”, valmentaja suunnittelee ja kilpailija toteuttaa suunnitelmat parhaalla mahdollisella tavalla.

Kilpailijoilla on omat salaisuutensa dietille ja rituaaleihin, näin myös minulla. Jokainen kroppa on oma yksilönsä ja toimii yksilöllisesti. Se mikä sopii sinulle ei välttämättä sovi naapurille. Ja mikäli kisoja tulee useampia, voi dietit olla hyvinkin erilaisia. Itselleni tämä dietti kolmas ja teemme asioita taas pikkusen eri tavalla. Jokainen diettini on ollut erilainen.

Olen saanut kyselyitä kuinka bikini fitness kisadietti eroaa normaalista ruokavaliostani ja treeneistäni.

Jokaisella kilpailijalla on omanlainen kisakausi, mutta kerron hieman yleisellä tasolla miten homma etenee ja korostan että tyylejä on monia.

Todellisuudessa ero on aika pieni (mutta kuitenkin suuri) :) , koska jos oikeasti olet fitness urheilija, on tärkeää syödä läpi vuoden lajin vaatimuksia edellyttävällä tavalla, olit sitten kisadietillä" tai et. Määrät ja toimintatavat vain vaihtelevat kauden mukaan. Eli laadukasta proteiinia eri lähteistä liha, maitoproteiinit, egg proteiini.. erikois ruokavalioissa mahdollisesti esim. soijaproteiini. Proteiinin määrä lihaskasvua kehittävässä treenissä on noin 2-2,5 g / painokilo/ pvä.

On myös äärimmäisen tärkeää syödä hyviä hiilihydraatteja, hiilarit näyttelevät erittäin isoa osaa palautumisessa ja kehittymisessä. Hyviä hiilari lähteitä ovat esim. täysjyväriisi, kaurahiutaleet ja bataatti. Bataatti on aivan ihanaa ja parempaa perunaan verrattuna, siksi että siinä on enemmän kuituja, joka tekee siitä hieman hitaammin imeytyvän kun peruna. Kuituja täytyykin saada riittävästi, koska proteiinia on paljon ruokavaliossa. Marjat ja vihannekset toimivat myös tärkeinä hiilarin, kuidun ja vitamiinien lähteenä. Myös hedelmät pienissä määrin, hedelmissä on hedelmä sokeria ja siksi isot määrät niitä ei ole hyväksi (fitness lajeissa).

  

Isoa osaa ruokavaliossa näyttelee myös hyvät rasvat, oikeissa määrissä esim oliiviöljy , kookosöljy, pähkinät, soijalesitiini.

Olen huomannut että varsinkin monella naisella on vaikea omaksua hiilarien ja rasvojen syömistä, myös yllättävän paljon ruokaa sisältävä terveellinen ruokavalio voi yllättää. Totuus on kuitenkin se, että et voi kehittää lihaskuntoasi, jos et syö tarpeeksi näitä edellä mainittuja ravinto- aineita + mahdollisesti suositeltavia lisäravinteita. Myös laihdutuskuurien ja kisadiettien onnistumisen kannalta näiden ruoka-aineiden ja säännöllisyyden kanssa on oltava erittäin tarkka. Säännöllinen syöminen, oikeilla ruoka-aineilla pitää aineenvaihdunnan vilkkaana ja polttaa rasvavarastoja.

Syön siis hyvin samanlaisia ruokia myös kisadietin ulkopuolella ja itse puntaroin sapuskani myös dietin ulkopuolella. Moni lajin harrastaja näin ei välttämättä tee, eikä se aina ole edes tarvittavaa, mutta itselleni vaaàn käyttö ei ole ongelma. Näin varmistan oikeat määrät.

Kisadietilla valmentaja reagoi ruokavalioon pienillä muutoksilla tasasin välein.. vähennykset tehdään hiilareista ja rasvoista sekä aerobisen määrällä. On siis tärkeää huomioida riittävän pitkä dietti (kuntoon ja lajiin nähden) sekä riittävän isot kalorimäärät joilla aloittaa dietti. Jos kalorit ovat kovin alhaalla jo dietin alussa, on niistä vaikea mitään vähentää ja silloin kroppa saattaa ruveta kuluttamasta optimaalisella tavalla jossain kohti diettiä.

On myös tärkeä muistaa juoda paljon vettä, noin 4 l / päivä ja suolan määrän kanssa on hyvä myös olla tarkka. Tosin kuulopuhetta on , että joissain ruokavalioissa suolaa ei käytettäisi. Näistä minulla ei ole kokemusta.

Kisaviikolla viimeistellään kroppa ja silloin juuri natrium ja nesteytys on erittäin isossa osassa, yhdessä hiilarien kanssa. Jotta lavakunto olisi paras mahdollinen, on tämä osattava tehdä oikein tapaus, laji ja kunto kohtaisesti.

Mielestäni sopiva dietti bikini fitnesiin on 10-15 vkoa, edellyttäen että saliharjoittelua on taustalla jo joitain vuosia ja että isoimmat rasvakertymät ollaan mahdollisesti hoidettu pois aijemmin.

Itse opin riittävän pitkän dietin merkityksen viime syksyn kisassa, jossa diettini oli tosi lyhyt, johtuen taannoisesta ”seikkailu reissustani”. Kroppani lähtötilanne kisadietille oli hyvin erikoinen. Päätin silti, Jari” Bull” Mentulan (entine, upea valmentajani) tapaamisen jälkeen lähteä kisaan. Sijoituin kuudenneksi. Olin tyytyväinen siihen mitä pienessä ajassa olin saanut aikaiseksi, mutta kuntoni oli kaukana siitä mitä sen pitäisi olla ja mihin uskon itse pystyväni.

Kisadietin ulkopuolella voin ajankohdasta riippuen (riippuu onko kuvauksia tai muuta tärkeää, jossa haluan olla mahd hyvässä kunnossa) pitää kerran viikossa tai joka toinen viikko hieman vapaamman syöntipäivän tai voin synttärijuhlilla ottaa palan synttäri kakkua ja lasin kuohuviiniä jos siltä tuntuu. Kisadietillä taas tämän kaltainen vapaus ei ole luvallista kertaakaan sen aikana! Muistutan tässä kohtaa, että jokainen fitness / body kisaan tähtäävä kilpailija (toivon mukaan) tekee tämän kaiken täysin omasta tahdostaan ja intohimoa näitä upeita lajeja kohtaan. Vaikeita päiviä toki on, välillä paljon ja välillä vähempi. Kroppa ja varsinkin mielihalu huutaa ajoittain jotain mikä ei kisadiettiin kuulu, mutta kärsimystä tämä ei ole, eikä kidutusta…niin kuin usein kuulee ihmisten kommentoivan.

Kisadietit yhdistetään monesti huono tuulisuuteen ja itsekin olen törmännyt usein kommenttiin ”onko hermot ihan loppu?”.. omalla kohdallani hermot ei ole loppu ja pyrin säilyttämään ilon ja positiivisuuden myös kisadietillä. Olen myös joskus sanonut, että jos dietit rupeaisi liikaa kiristämään pipoani, on siinä vaiheessa omalla kohdalla hyvä harkita lajin vaihtoa. Näin ei onneksi ainakaan toistaiseksi ole tarvinnut tehdä. Mutta osittain kyllä pitää paikkansa ja moni diettaaja voi olla hieman äreämpi kuin normaalisti. Tämä tietenkin johtuu ruuan vähyydestä ja monesti myös väsy painaa taustalla. Henkilökohtaisesti en ymmärrä, jos kisadietti on yhtä kuin naama rullalla kausi. En tarkoita tällä tosiaankaan sitä, että aina olisi tai pitäisi olla hauskaa ja kivaa, niin ei itsellänikään tosiaankaan ole, mutta kyllä dietilläkin hymyillä saa! Jokaisella meistä on omanlainen tapa dietata ja hyvä niin.

Kisadietillä ei kysytä pelkkää fyysistä kestävyyttä ja voimaa, myös henkisellä puolella on iso rooli, jota ei voi liikaa korostaa. Moni tahtotila ja kisadietti ylipäätään vaatii ihmiseltä paljon henkistä kanttia ja tämä on iso syy miksi jokaisesta ei ole lajiin, vaikka kovasti haluaisikin. On myös iso plussa jos lähipiirisi ymmärtää lajin päälle eikä tuomitse tai kyseenalaistaa tekemisiäsi lavakunnon eteen.

Henkinen kestävyys paranee mitä syvemmälle lajiin pääsee, siksikin on hyvä harraste pohjalta treenata joitain vuosia. On siis hyvä tehdä myös aivo työskentelyä ja rakentaa hyvää pohjaa kisadietille. Kisadiettiin ja laihdutuskuuriin liittyy usein paljon samanlaisia ajatuksia ja tunnetiloja, on hyvä valmistaa itseään dietille ensin henkisesti ja rauhassa päättää sopivin dietin ajankohta. Hyvä valmistautuminen takaa paremmat tulokset. Paitsi pääkopan valmistautuminen myös käytännön asioita voi helpottaa esim putsaamalla kaikki kaapit herkuista. Dietit voi ajatuksena tuntua helpolta , mutta todellisuudessa niissä mitataan todenteolla henkistä kestävyyttä, joistain asioista luopumista ja lujaa tahtoa! Muu elämän tilanne on myös hyvä olla dietin aikana balansissa.

Maltti on näissä hommissa valttia!

Jokainen meistä kilpailijoista on joskus ensimmäisen diettinsä pitänyt ja varmasti monelle, juuri se ensimmäinen dietti on monestakin syystä yksi mieleenpainuvimmista. Siksi minäkin haluan ymmärtää ensi kertaa diettaavia ja haluankin muistuttaa tässä vaiheessa, että kuunnelkaa myös dietillä kroppaanne ja pyrkikää poistamaan paineen alla tekeminen, koittakaa löytää ilo jokaisesta päivästä, kaiken ei pidä olla vain suorittamista. Stressi ja unettomuus aiheuttaa pahaa kataboliaa ja kerää nestettä kroppaan, jota pitää varsinkin dietillä välttää parhaansa mukaan.

Kisadietti on myös aikataulutetumpaa ja elämä kaikin puolin pyörii dietin asettamilla ehdoilla. Sosiaalinen elämä on aika nollissa, koska aikaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Jos ei ole töissä, on salilla, jos ei siellä niin lenkkipolulla tai aerobisen laitteen kimpussa kotona. Myös ruuat on hankittava ja ne pitää valmistaa ja puntaroida tarkasti, se onkin aina myös eräänlainen operaatio, mikä ottaa aikaa viikosta.

Kisadietillä Treeneihin lisätään pikkusen aerobista, itse kyllä sitäkin teen läpi vuoden ajasta riippuen, mutta dietillä tarkemmin ja tasan valmentajaltani saadun viikko lukkarin mukaan. Muutoinkaan en dietillä sovella mitään, vaihtele ruokien paikkoja tai muuta vastaavaa- 100 g on 100 g ja treenit on niinä päivinä kun ne on laitettu oleviksi.

Dietillä on entistä tärkeämpää huomioida palautumisajat. Kehon huollossa olen ollut aijemmin tosi huono ja nyt olenkin panostanut myös siihen puoleen. Käyn hieronnassa usein, (aina se on tosin ihan yhtä tuskallista, enkä voi sanoa rentoutuvani siinä käsittelyssä) venyttelen päivittäin , putkirullailen sillon tällöin kun rohkeutta tarpeeksi riittää..(kivuliasta touhua sekin) ja viime viikolla aloitin käymään myös Balletone & Streching kehonhuolto tunnilla Studio High Heelsillä. Siellä tehdään balletone liikkeet alku lämmittelyksi, liikkeet muistuttavat hieman baletti liikkeitä ja niiden perään syvä venyttelyt. Ilmeisesti jotain kehitystä kehonhuolto preppauksestani on ollut, koska spagaattikin onnistui. Tyttäreni on harrastanut vielä vuosi sitten aktiivisesti telinevoikkaa ja häneltä olen myös oppinut kaikenlaisia uusia kikkoja venytyksiin joita telinevoimistelijat tekee.

 

Suosittelenkin muuten menemään lasten kanssa liikuntahalliin, siellä saa hyvin naaman punaiseksi niin pieni kun isompikin liikkuja ja iloa ja riemua ei puutu. Olen itse ottanut nyt kivan ajan kerran viikossa liikuntahallissa yhdessä lapsen kanssa.. Juoksemme radan ympäri, roikumme renkaissa, puolapuissa, hypimme, heitämme palloa, ja teemme telinevoikka liikkeitä… ja ainiin pituushyppy eli lapsen kielellä ”hiekkahypyt” kuuluu myös asiaan. :)

  

Tähän onkin hyvä lopettaa ja todeta että ”Elämä on parasta huumetta”, tehkää sitä mistä eniten nautitte ja rakastakaa läheisiänne!

 

Nora

 

Menossa mukana